Ta semanaetik ta taleletulan wokolil xa chiknajuk ta swenta yu’un te muk’ul chamele. (Tseltal)

Chiapasparalelo
Chiapasparalelo
Ta semanaetik ta taleletulan wokolil xa chiknajuk ta swenta yu’un te muk’ul chamele. (Tseltal)
Loading
/

Video:

 

Audio:

Transcripción:

Nok’ol awaiybel, jun k’op ayej te bajem ta swenta yu’un te bats’il antswiniketik ta Chiapas,te chajpambil yu’unte Noticiero Chiapas Paralelo, te ya x-a’tej sok te Alianza de Medios dela Red de Periodistas de a Pie.

Lunes schanebal sk’ajk’alel mayo yu’un 2020

Taspisil semanate 26 yu’un abril k’alal ta schebal yu’un mayo, ta Chiapas cheb weltamojxante yajtalulte mach’atiktsakatik yu’un te coronavirus COVID-19.

Te ban k’alal nabil stojol, te chameletik k’ax ta 103, k’alal ta 217ta tul te yakalix ta chamele, sokxan te yajtalul ini mame i’chbiil ta wenta spisilte mach’tik ay schamele, ta swenta yu’un te tojyem stojolte bin ya x-ilawanik-ayu’unsnael teme ayikschamele, ja’naxcha’oxtul te ya xu ayilik.

Alejandro Macías, Subdirector de Epidemiología Hospitalaria sokControl de Calidad de la Atención Médica tey taInstituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición “Salvador Zubirán”,lajeltoscholbel ta swenta te snabeyel ta lek yajtalul te mach’atik ay schamelta México, ya sk’an xbayelubtalajuneb yoxwinikxan te ban k’alal na’bilstojole.

Te ja’ ya sk’anayal te taMéxico nopolwanya sta 1 millónte mach’atik ay schamele; sok ta Chiapasnopolwanya staek te 11,500te mach’atik tsakbil yu’un te coronavirus COVID-19.Te poxtawane la schol te li’ek’alal ta cha’winikk’ajk’alxanta taleletulantome ta mojel yajtalul te chameletike.tesemanaetik ta taleletulan wokolil xa chiknajuk ta swenta yu’un te muk’ul chamele.

Sok la schol te k’alal ya xkaj ta kojel yajtalul te chameletike yu’uncoronavirus COVID-19,mame sujtotikxanta oranaxsok te jkuxlejaltik te bit’iljawil k’axemikixe te li’ ta cheb o oxebukxan jawil. Te ants winiketik yatome sk’an spitsbajik sok te yantikejanix jich te skanantayelsbajike.

Te tsitseletike janix yakalto tat’unel, teme ay ta chiknajel ta atojolik te chameletik yu’un yich’el ik’: ojbal,k’ajk’, ja’tisbajel, sujkem ani, sok yantikxan ya sk’an apitabalok’elsok te yantike; sok bajel ta snail poxil temeyakal ta batsijel te chamele.

Te ik’el yu’un te swinkilel lumetik ja’ te ya sk’an maliyel sokLamalukko’tantik; sch’unelte tsitseletik yu’un te salud ta stojil, ta swenta yu’un te wokolil ini matome snabeyojik stojol te bit’il ya stejk’anik.

Ta Chiapaste chameletiklajelto ta chiknajelk’oyem ta pasel tey ta municipioetik yu’unOcosingo, San Cristóbal de Las Casas, Palenque, Motozintla, Yajalón, Pichucalco, sok yantikxan municipiotek.

Li’ ta Chiapas Paralelo yatome jcholbeyexkotik te bintik ya xkojt ta pasele. te k’op ayej ini chajpanbil sok spatrocinio yu’un DW Akademie.

Traducción y locución (sk’asesel sok scholel k’op ayej): Juan Gabriel López Ruíz

 

Gracias a:

Sin comentarios aún.

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Comparta su opinión. Su correo no será público y será protegido deacuerdo a nuestras políticas de privacidad.