Te ajwalil la yak’ ta nael ta swenta yu’un te bayal mach’atik tskatik ta chamel yu’un coronavirus, ya x-ochotik ta“fase3”. (Tseltal)

Chiapasparalelo
Chiapasparalelo
Te ajwalil la yak’ ta nael ta swenta yu’un te bayal mach’atik tskatik ta chamel yu’un coronavirus, ya x-ochotik ta“fase3”. (Tseltal)
Loading
/

Video:

Audio:

Descargar archivo de audio

Nok’ol awaiybel, jun k’op ayej te bajem ta swenta yu’un te bats’il antswiniketik taChiapas, te chajpambil yu’un te Noticiero Chiapas Paralelo, te ya x-a’tej sok teAlianza de Medios de la Red de Periodistas de a Pie.

Miércolescheb scha’winiksk’ajk’alel abrilyu’un 2020.

Te ajwalil yu’un México la yak’ ta nael te skajibal yoxebal a’telil yu’un te skanantayel kuxlejaltik,te ja’ ya sk’an ayal te li’ ta k’ajk’aletik ta talele ya xba utsubuk te chameletik yu’un coronavirus COVID-19.

La yal, te antswiniketik ya sk’an x-ayinta snaik k’alal ta lajuneb scha’winikyu’un mayo.

Ta jun scha’winik yu’un abril ay 9 mil 501 te mach’atik tsakatik ta chamel ta México, ja’ jich chikna ta ajtayel. 145 te machatiklajikix ta stojol te chamel ta junax k’ajk’al.

Ta estadoetikyu’un Nuevo León, Coahuila, Tamaulipas sokJalisco, te ajwaliletik la yalik,te maxu lok’el ta be, ya stojik sok ya yich’ik chukel, te mach’atik ya xlok’ik ta snaike, k’alalyorailix-ate mabaxuix lok’el.

Swenta stenel te ants winiketik yu’un ya xjik ta snajik, la yak’ik ta nael te ya xlok’ik ta kanantaywane te policiaetik. Te Centro Diocesano por los Derechos Humanos Fray Juan de Lariostenawan ta k’op ta swenta te bin la yich’ nopel te mabalalek ta stojol te muk’ul tsoblejtik yu’un te ajwalil ku’untik.

Ta Chiapas,tesecretario yu’un Salud José Manuel Cruz Castellanos, la yak’ ta nael te ya sk’an ilel ta ajnimalnax temunicipio yu’un Tumbalá, ta swenta te ya xu’ x-utsub te chameletik yu’un coronavirus COVID-19 tey taluminikuxatik tea te bats’il ants winiketik ch’oletik.

La yal teayjtsob ants winiketikyu’un poxilk’oyikta Tumbalá, yu’un xbajtik tanajnajetikswentastaelte mach’atik ay ta chiknajel te chamel ta stojole.

Te muk’ul chamele la yu’utsin bayalteya’telik, te lumetk tenok’ol skanantaybelik te te’wa’maletik ta komun, sok-ek te mach’atik spasbelik proyectos ecoturísticos.

Li’ ta Chiapas Paralelo yatome jcholbeyexkotik te bintik ya xkojt ta pasele. te k’op ayej ini chajpanbil sok spatrocinio yu’un DW Akademie.

Traducción y locución (sk’asesel sok scholel k’op ayej): Juan Gabriel López Ruíz

 

Gracias a:

Sin comentarios aún.

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Comparta su opinión. Su correo no será público y será protegido deacuerdo a nuestras políticas de privacidad.