Ay tsakatik ta chamel ta Chenalhó sok Las Margaritas. (Tseltal)

Chiapasparalelo
Chiapasparalelo
Ay tsakatik ta chamel ta Chenalhó sok Las Margaritas. (Tseltal)
Loading
/

Video:

Audio:

Transcripción:

Nok’ol awaiybel, jun k’op ayej te bajem ta swenta yu’un te bats’il antswiniketik ta Chiapas, te chajpambil yu’unte Noticiero Chiapas Paralelo, te ya x-a’tej sok te Alianza de Medios de la Red de Periodistas de a Pie.

Miércoles swakebal yu’un mayo yu’un 2020.

Te jo’eb yu’un mayo, ta Chiapas ay 245chameletiktenabil stojol ta swenta yu’un te coronavirus COVID-19; sok lajchayeb te mach’atik chamenikix. Te chameletiklajelto ta chiknajeleja’ cha’ tul ta Chenalhó, sok tulta Las Margaritas.Te mach’atsakotta chamele tey ta Las Margaritaschamta spatilal k’alal otsesot ta snail poxile, ja’jtul mamal yu’un waxakeb schanwinik ya’bilal.

Te Secretario para el Desarrollo Sustentable de los Pueblos Indígenas,Emilio Ramón Ramírez Guzmánla scholte tsakotta chamel yu’un te coronavirus Covid-19.Te lijkemtal ta municipio yu’unTila.

Te Movimiento de Parteras de Chiapas Nich Ixim,la schol te yakalik ta yilel te antsetiksjune yalik, sok te mayuk yu’unik te lekil biluketik ta swenta yilel te stojkelte alale, tenawanik ta k’op ta swenta teay cha’oxtul a’telpatanetik te maba yak’xk’axik. Ya sk’anik te ak’a ich’biluk ta muk te derecho yu’un te antsetik ta swenta te ja’ ya snopikte mach’aya yaksbasokta ilele, sok-ek te derecho yu’un te ilojometik te yakalikto tailawsok kanantaywane

Ta Ocosingo, oxtul atelpatanetik tenotik lok’el ta ya’telyu’un te la spasik k’in, ta swenta yu’un te yo’tike yakalotik ta st’unel tsitseltikyu’un skanantayel jkuxlejaltikta stojol te COVID-19.

Te Cha’tulte mach’atik tenotik lok’el ta ya’tele, yakatik ta a’tel-a tey ta DIF municipalsok jaik teya yich’ik bajel te koltayel yu’un weelil ta snail nop junetik, te yaneyakal ta atel-ayu’unte Ayuntamiento.

Ta San Cristóbal de Las Casas, te sindico yu’un te ayuntamiento Miguel Ángel de los Santos Cruz,la sk’ambey te Comisión Nacional del Agua (Conagua)yakuk smakbeyik te empresa yu’un Coca-Cola, te permiso yu’unstunel te ja’te ya stu’nik ta spasel te chiil ja’e.

Te yuch’elte chiil ja’ ja’me swentail yu’un te chamel diabetes.Te mach’atik tsakatik ta chamel yu’un te diabetesja’ikte ya xu’ xlajik temetsakotik ta chamelyu’un te coronavirus COVID-19.

Tey ta municipio yu’unVenustiano Carranza, aywan 200 ta tula’teletikyu’un te Alianza San Bartolomé de Los Llanosla schik’ik 60naetik tey ta chi’n lumetik yu’un San Bartolo sokYaxch’en de los Pobres. Teants winiketik te kuxatik tea, la yijkitayik jilelte snaikebajt slejik banti xkuxinik ta lumetik te slak’o te slumalike.

Te Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casasla yal teochelta Fase 3 yu’un te skanantayel te jkuxlejaltike ta México la yakik ta nael te tulan wokolil te ayta k’axel yu’unikte ch’in lumetik ta municipioyu’unAldama,te yakatik ta majtambasok te stujk’ik ta juju tsinsok mayuk yu’unik te mach’a x-ilotik teme stsakotik ta chamel yu’un te COVID-19.

Li’ ta Chiapas Paralelo yatome jcholbeyexkotik te bintik ya xkojt ta pasele. te k’op ayej ini chajpanbil sok spatrocinio yu’un DW Akademie.

Traducción y locución (sk’asesel sok scholel k’op ayej): Juan Gabriel López Ruíz.

 

Gracias a:

Sin comentarios aún.

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Comparta su opinión. Su correo no será público y será protegido deacuerdo a nuestras políticas de privacidad.