Li COVID-19 k’ot xa-me te ta chukinam ta jovel te xa me ipajik krischanoetik. (Tsotsil)

Chiapasparalelo
Chiapasparalelo
Li COVID-19 k’ot xa-me te ta chukinam ta jovel te xa me ipajik krischanoetik. (Tsotsil)
Loading
/

Video:

Audio:

Transcripción:

Li tax kaltalel j´ebel chabeluk k´uts kalaltak , ti jayim cha´loilajik taj k´optik tzotzil.

Ti k´ux elan chal noticiero Chiapas paralelo, ti bochotik ja yu un li , alianza de medios de la red de periodistas de a apie , ta kaxlan kop.

Sabaro oxim x-chabinik yun mayo 2020.

Oy xa me’ baxkim krischanoetik ipik ta chamel coronavirus COVID-19 ta chukina’m te ta jovel jech la yak ta nael Organización solidarios la voz de El Amate.

Lij chukeletike laj yichik ak’el ta snail poxtaumbail te ta chukina’m. lij chukeletike te me la yak’ik ta nael ti le’ noox ta abril ti muyuk k’elel yunik, yun tas k’oj ti muyuk lek vo’ x-chiuk xavon yunik, chiuk ti jchavibanej yunik ti k’alal tax ochik ta chukina’m muyuk smak ye-ik.

Lij chukeletik ti jayim apik ne’ te me oyik tas-loiltael yak’el ta nael, ti k’usi muyek lek tas s-pasbatik te ne’, chiuk ti utsin-tael yunik skotolik ti jayim te oyik ti ta chukina’m te ta jovel.

Oy jayibuk j-chukeletik las komes s-beelik tas koj tas k’anel ti oyuk k’elel yunik ti k’uchal mux ch’amik li chamel. Las k’anik oyuk k’otuk ta pasel yayej ti ajbalil, Ley de Amnistia ti ja ts-k’an chal ti yich’uk lok’esel ta chuk’el krischano ti jayim oy tsots s-chamelik o me molik xa.

Xchiuk te ta chukina’m yun antsetik, las k’anik nox-tok ti jayim oy yolik x-chiuk oy tsots s-chamelik oyuk xa s-lok’elik ja jech la yal nox tok ti ley de Amnistia.

Li coronavirus COVID-19 te xa me’ ch’amaj ta yosilal batsi’ vinik ants lacandones Lacanja’ Cansayab, s-bi te ta yosilal Ocosingo.

Li jlacandonetike te me’ la yak’ik ta nael ti mu’ yuk me nopol s-nail poxtaumbail yunik, mu me snaik k’uxi’ xu tas k’elik li vinik ants ip yunik, ti jayim ipike te me tsak-bil ek li Alfredo Chancayun Kin, ja presidente del Consejo de Vijilancia, ja yun te las k’anik k’elel yun j-poxtabanejetik.

Li coronavirus te me epajem batel ta lumetik li ta Chiapa. Li ta chim x-chabinik yun mayo oy xa 972 vinik ants ipik jech la yak ta na’el ajbaliletik , pe xu me oy ep krischano ti ipik yun muyuk to sk’elojik ti mi ipik.

j-amteletik yun ajbalil la yak’ik ta nael tas k’oj ti muyukto s-poxil li chamele’ te las k’anik ti jayim vinik ants ipik me muyuk to tsots li x-chamelike oyikuk ta snaik ak’u sk’el sbaik ti mu’ epuk xmuy s-k’okik.

Li ta kosilaltik Chiapa paralelo, te to me ta xich aleltal, ti li jbel chabel loile, ja me patrocinio yu´un DW akademie.

Ti boch´o las jelumtas ta koptik: Ana lucia López Hernández.
Boch´o las tsiba: Maximiliano López Pérez.

 

Gracias a:

Sin comentarios aún.

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Comparta su opinión. Su correo no será público y será protegido deacuerdo a nuestras políticas de privacidad.