Te maba snaikix bina spasik,yo’tanuk xkejchajixte jilel ta naj, k’alalbayal yakatik ta tsakelte chamele. (Tseltal)

Chiapasparalelo
Chiapasparalelo
Te maba snaikix bina spasik,yo’tanuk xkejchajixte jilel ta naj, k’alalbayal yakatik ta tsakelte chamele. (Tseltal)
Loading
/

Video:

Audio:

Transcripción:

Nok’ol awaiybel, jun k’op ayej te bajem ta swenta yu’un te bats’il antswiniketik ta Chiapas, te chajpambil yu’un te Noticiero Chiapas Paralelo, te ya x-a’tej sok te Alianza de Medios de la Red de Periodistas de a Pie.

Miércoles jukeb scha’winikyu’un mayo yu’un 2020.

Chombajeletik, chon weel uch’ibaletik, a’teletik sok ants winiketik te ya xtu’un yu’unik te tak’in yu’un xu xkuxinik, la yalik te xkaj sjamik te ya’telik.

Ta swenta te k’op ayej ini la yak’ wijk’uk’ sit te a’telpatanetikta Chiapas, te ja’ik yakatik ta yalel te chameletik yakal ta mojel tasemanaetik te lajelto ta k’axel, ja’ stojol yu’un te maba lek te skajel te a’tel chombajeletike.

Ta México, ta junax semanate chamelebayal moj jich bit’il te ya xmoj ta cheb u’: kaxem ta 20 mil chameletik soksok k’ax ta 2 mil lajeletik ta jukebk’ajk’alnax. Ta Chiapas ta slajibal semanak’ax ta 200 te mach’atik tsakatik ta chamele.

Te lab o’tanilsokte swinkilel lumetik te yo’tan skajikixte ya’telik,sokte ajwalil. Ja’ swenta te k’axel k’ajk’aljo’eb scha’winik, chombajeletik ta yojlil te capital yu’unChiapas,sok te mach’atik x-a’tej ta bejla stsaksbajik ta majtamba sok te policíaja’nix jichte kanantaywanejetik te k’an yak’ik’ filtros de control sanitario, te ja’ swentasts’ujtesel te yajtalulte chameletik yu’un COVID-19, ta Tuxtla Gutiérrezja’mete banti bayal ta mojel yajtalul techameletik li’ ta estado.

Ta swenta te majtamba ini, p’ijiletik la yak’ik ta nael cha’ oxp’ij a’teletik, jich bit’il yilel te ochel sok lok’el yu’un te ants winiketik ta yantik municipioetik, sok maba yich’ makel te bejetik.

Sok la yak’ik ta nael te mach’atik ya sk’an sjamik te ya’telik, te yakuk ya’k’ik filtros sanitarios,jich bit’il ta, chon wajetik, chon ja’etik, ch’iwichetiksok muk’ul chombajeletik te ja’ik te banti baya ya xtu’un.

La yelik te ya sk’an ayuk ya’alik te swinkilel lumetik; skanantayelte makaluk te parque, yawilalixta’ futbol, canchaetik ta barrioteik sok clubetik.

La xcholik te a’nimal tak’anel kolataywanej yu’un weel uch’eletik ta stojol te mach’atik xtu’un bayal yu’unik, jich’ bit’il mach’atik ya xlok slejya’telik ta yantik lumetik jich bit’il ta Tapachula, Comitán sok Palenque.

Li’ ta Chiapas Paralelo yatome jcholbeyexkotik te bintik ya xkojt ta pasele. te k’op ayej ini chajpanbil sok spatrocinio yu’un DW Akademie

Traducción y locución (sk’asesel sok scholel k’op ayej): Juan Gabriel López Ruíz

Gracias a:

 

Sin comentarios aún.

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Comparta su opinión. Su correo no será público y será protegido deacuerdo a nuestras políticas de privacidad.